O meni

Dobrodošli

Pozdravljeni, Sem Žana Salobir. Tu si lahko preberete nekaj malega o meni..

 

Žana je svojo glasbeno pot začela zelo zgodaj. Pri šestih letih je pričela z učenjem violine v črnomaljski glasbeni šoli, obiskovala različne zbore in tekmovanja. Začela je kazati velik talent za glasbo in vse kar je z njo povezano. Pri 10ih letih je zaigrala praktično na vsak inštrument, katerega je dobila v roke. Kot prva violina se je pridružila tudi godalnemu orkestru.

Do 18. leta je Žana pela že pri kar nekaj glasbenih pop- rock skupinah in si tako nabrala dovolj izkušenj, da se odpravi na samostojno glasbeno pot.
Leta 2004 je izšel njen prvi album z naslovom Sexy. S pesmijo Požar (album Sexy) je nastopila na izboru za pesem Evrovizije in z drugačnim stilom takoj pritegnila pozornost. Nadaljevala so se sodelovanja, npr. s skupino Kocka, s katero so posneli pesem Trofeja (album Sexy), kasneje pa še z odlično hrvaško pevko Ivano Kindl, pesem Vročica (album Sexy).
Začetki njene kariere so bili tako kot takrat Žana, nekoliko bolj drzni. Tako je javnost šokirala z poziranjem v znani reviji Playboy. Odziv je bil zelo presenetljiv, saj je bila prav ta številka takrat najbolj prodajana.

Žana je v tem času počasi tudi sama začela pisati pesmi. Tako so leta 2007 z ekipo ustvarili čudovito pesem z naslovom Druga violina, s katero je Žana že drugič nastopila na izboru za pesem Evrovizije. Četudi pesem ni bila zmagovalka EME, je bila absolutna zmagovalka za ljudi. Še isto leto je Žana prejela nagrado za najbolj predvajano pesem leta, znašla pa se je tudi na hrvaški lestvici najbolj predvajanih glasbenikov in kot prva slovenka nastopila na hrvaškem radijskem festivalu.

Kasneje se je udeležila zabavne oddaje Zvezde plešejo in dosegla odlično drugo mesto.

V vseh teh letih ustvarjanja glasbe, je imela Žana še eno skrito strast. To je igra. Vedno si je želela postati igralka, zato je leta 2013 odpotovala v Ameriko, kjer se ji je ponudila priložnost, da se preizkusi pred kamero tudi v drugačni vlogi. Posnela je tri filme, dobila ogromno izkušenj in novih poznanstev. Ko je bila v Ameriki, jo je pot zanesla tudi v glasbeni studio 1500 or nothin`, kjer snemajo veliki glasbeniki kot so Justin Timberlake, Kanye West, Rihanna, Jay-Z, Snoop Dogg in drugi. Tam je posnela pesem in z njo nastopila na otvoritvi trgovskega centra v Marini del Rey v Californiji. Odzivi so bili neverjetno pozitivni, vendar se je Žana zaradi družine in obveznosti morala vrniti domov.

Leta 2015 je dobila ponudbo za sodelovanje v oddaji Znan obraz ima svoj glas. V odličnem šovu, ki je podrl vse rekorde gledanosti, je Žana pokazala svoj ne samo pevski ampak tudi igralski talent, čeprav je s težavo speljala prav vsak nastop. Tik pred oddajo se je namreč pridružila glasbeni skupini Smash, s katerimi veliko nastopa po celi Evropi, zato se je Žana morala iz vsakega nastopa takoj vrniti v Slovenijo na vaje ali oddajo in obratno. To so bili zanjo tri zelo naporni, neprespani meseci, vendar je kljub temu s podporo družine zmogla, dala vse od sebe in prišla v finale.

Takoj po končani oddaji, je odpotovala v Belgijo, kjer je posnela film Iron Sky the Coming Race, ki bo izšel leta 2017.

V vseh letih ustvarjanja je Žana napisala že ogromno število pesmi tako zase, kot za druge izvajalce. Ena od teh je uspešnica CALL ME, ki sta jo zapela skupaj z enim najbolj prepoznavnih vokalov pri nas Urošem Peričem. Žana se je odločila, da bo tiste najboljše pesmi, le tiste, ki so ji najbolj blizu, strnila v nov album. Sama je napisala tako besedila kot tudi glasbo, zato je k sodelovanju povabila dvakratnega dobitnika prestižne nagrade Grammy Larrancea Dopsona, lastnika založbe 1500 or nothin`, ki bo poskrbel za produkcijo. Izid pričakujemo konec leta, ko se bo Žana odpravila na turnejo ob predstavitvi albuma.

Email

zana@zanasalobir.com

 

Facebook

Instagram